Skip to content
Menu

La solució per tallar Melamina

Des de BoiraCT et portem pautes i consells referents al tallat de melamina i els tipus de serra més indicats pel seu tractament.
Melamina

Si estàs llegint aquest article és perquè t’interessa resoldre els teus dubtes en el moment d’escollir el millor mètode i disc per tallar melamina amb el fi de no deixar encenalls al laminatge.

En aquest article donem alguns consells sobre que tipus de serra utilitzar per tallar melamina. A més d’exposar una petita de pauta de com fer servir les màquines en aquests tipus de treball.

Tallar melamina no és tan complicat, el problema habitual és que el tall no sigui prou net.

El primer pas és decidir amb quina màquina tallarem el material. Tenim dues opcions, podem fer servir una escairadora (l’opció més recomanable) o una serra electro portàtil.

 

TALLAR MELAMINA AMB SERRA ELECTRO PORTÀTIL

Si es decideix fer servir la serra electro portàtil per tallar melamina, s’ha de fer servir una guia per poder tallar amb extrema precisió i sense moviments sobtats ni esvorancs.

 

En aquest cas aconsellarem fer servir una fulla de serra d’un diàmetre de 160 o 165 mm. 

Com a recomanació, en una fulla de serra de diàmetre de 160 mm podríem treballar entre les 40 i 56 dents.

Les dents per treballar amb una màquina portàtil haurien de ser d’un gruix màxim de 2,2 mm i tenir una inclinació de 15° amb una combinació alterna.

Cal destacar que sempre s’ha de treballar amb serres de metall dur HW (aliatge de carbur tungstè)

 

TALLAR MELAMINA AMB ESCAIRADORA

Per treballar amb escairadora la melamina, s’ha de treballar amb un incisor.

L’incisor serveix per ranurar els taulells laminats. Aquest sempre s’ha de disposar abans de la fulla principal i amb un sentit rotatori a la inversa d’aquest mateix per aconseguir que faci una incisió d’uns 2 mm. D’aquesta forma s’evita el tall defectuós per la part inferior del laminatge

Per tallar melamina amb l’escairadora s’aconsella treballar amb una altura de la serra no superior a 15 mm per sobre el laminat. Això permet tenir un menor desgast de l’eina i obtenir un millor acabat en la peça de fusta.

Els diàmetres de serra amb els quals es recomana treballar són de 250 mm, 300 mm i 350 mm i el nombre de dents és de 80,96, i 108 respectivament.

Les dents més aconsellables per treballar la melamina són els combinats trapezi-pla. I el material pot ser tant diamant, per grans produccions, com per metall dur.

També podem treballar la melamina amb l’escairadora sense incisor. Per fer-ho, treballarem amb serres circulars especials les quals requereixen un major manteniment de l’afilat, però com a avantatge, permet treballar sense estar pendent de l’incisor o treballar amb serres de banc.

TRUCS I CONSELLS

  • En una màquina electro portàtil d’incisió, podem fer un tall d’unes dècimes en plastificar i en una segona passada tallar la resta. Aquest mateix procediment el podem aplicar a una serra de banc sense incisor.
  • La neteja i manteniment de la serra és un factor molt important per aconseguir millors acabats. Tenir la serra neta amb un producte antiadherent també ens donarà molta més qualitat i duració de tall.
  • Quan es manipulen les fulles, mai es poden deixar tocant metall amb metall. L’ideal és reposar les fulles sobre fusta per evitar possibles defectes a la fulla.
  • Utilitzar materials de qualitat, tant en el referent a les plastificacions (especialment la densitat del cos) com en les eines: Invertir en una major qualitat tant en les eines com els materials aporta molts més beneficis a mitjà i llarg termini.

Aquest article pretén ser una petita guia per poder treballar els laminatges assolint el millor acabat possible.

Esperem que aquests consells us siguin d’utilitat! Normalment, com treballeu la Melamina?

Comparteix a

Send this to a friend