
La fusteria també és de dones

La fusteria és un dels oficis més antics. L’ofici ha anat evolucionant al llarg del temps gràcies a la millora de les tècniques i coneixements fins al punt de convertir-se una professió.
L’ofici pròpiament dit va començar en tallers familiars, on tots els membres de la família col·laboraven, incloent-hi també les dones, tot i que no es visibilitzaven. Només en èpoques de crisi i guerra és quan es permetia a les dones que realitzessin professions com treballar la fusta.
En l’actualitat estem en un moment on el sector està faltat de professionals qualificats. Això és degut al fet que la majoria dels joves no escullen formar-se professionalment en el sector de la fusta i moble. El nombre de dones que decideixen formar-se i dedicar-se laboralment en aquest sector és molt menor.
L’empoderament femení al sector de la fusteria
L’evolució de la presència de la dona dins del sector de la fusteria i moble és positiva.
Durant els últims anys han sorgit diverses iniciatives i associacions les quals el seu objectiu és fomentar la formació i la inserció laboral a les professions relacionades amb el món de la fusta.
Podem destacar: Asociación de Mujeres Carpinteras – Un taller para todas.
Han creat un espai integrat per a dones del sector on poder practicar les seves professions, compartint recursos i coneixements col·laborant en tot moment les unes amb les altres.
Paral·lelament, dones emprenedores decideixen apostar pel seu ofici i professió tirant endavant el seu propi projecte.
L’Alba, fustera emprenedora
Avui coneixem a l’Alba Basco, fustera emprenedora des de l’any 2021. Actualment, té establert el seu taller a les nostres instal·lacions.
- Com vas iniciar-te al món de la fusteria?
Tot va començar amb un taller de fusteria de cap de setmana per desconnectar de la meva feina anterior com a mestra d’anglès. Ja vaig veure de seguida que m’encantava i que en volia més i només sortir del taller vaig mirar opcions de cursos per començar a estudiar aquesta professió. - T’ha estat difícil trobar feina al sector?
La veritat és que no. He tingut molta sort amb la gent que m’he trobat. On vaig fer les pràctiques m’oferien feina, però al mateix temps va sortir l’opció de col·laborar amb Boira i ha estat la millor opció. Emprenedora per poder dissenyar i fabricar mobles personalitzats. - Com vas decidir començar aquest projecte?
Vàrem començar fent diferents productes per família i amics i gràcies a l’Instagram ens va anar coneixent més gent. Ara gent externa a nosaltres i de diferents punts de Catalunya ens demana per fer mobles personalitzats. Estem molt contentes! - Quina ha estat la teva experiència en el sector de la fusteria i ebenisteria, un sector tradicionalment masculinitzat?
Ha estat molt bona. Començant pel grau mitjà que vaig cursar a l’Escola del Treball de Barcelona; les posteriors pràctiques que vaig fer a Can Batlló i ara aquí Boira. A més, he de dir que sempre que he conegut altres professionals del sector, han estat molt oberts a ajudar-me en allò que he necessitat. - La gent se sorprèn quan dius que ets fustera? Creus que queda molta feina perquè no passi?
Sí, la meva impressió és que els hi fa certa gràcia i sorpresa, suposo que fa falta normalitzar que les dones fem tota mena de feines, siguin o no sectors masculinitzats. Considero que l’única cosa que cal és que tothom faci el que li agradi, sense pressions ni prejudicis pel què diran. I així s’anirà normalitzant la situació a les ments més tancades. - Coneixes a més dones fusteres, artesanes o ebenistes?
Les segueixo per Instagram, però encara no les he conegut en persona. Espero poder anar coneixent més fusters i fusteres perquè l’experiència de compartir i fer xarxa és molt enriquidora. - Creus que cada vegada hi haurà més dones que aposten per professions en sectors tradicionalment masculinitzats?Definitivament sí. Crec que hi ha moltes dones que estan veient com a opció diferents professions que abans potser mai havien contemplat, i és molt bo. S’ha d’anar explorant per trobar allò que ens fa felices i el que ens fa tenir una motivació a la feina.
- Què diries a dones que volen iniciar-se al món de la fusteria, restauració, ebenisteria o artesania?
Doncs que és una feina preciosa i que si tenen clar que els hi agrada, que no s’ho pensin i busquin opcions per fer allò que vulguin.
Posem èmfasi i visibilitzem les dones que treballen la fusta, siguin fusteres, ebenistes o artesanes per contribuir a aconseguir la igualtat a tots els sectors.
CERCA